"Не се смей." - Рекламна агенция Doyle Dane Bernbach, 1959

“Не се смей.” – Рекламна агенция Doyle Dane Bernbach, 1959

Дори и да не си ходил на запад, достатъчно е един път да попаднеш в ускорителя за елементарни частици, познат още като Люлинския тунел, за да си отбележиш на ум, че Западът е пълен с бързи Голфове. И това изглежда се простира извън софийския запад. „Колата на народа“ доминира отвъд „Голф щрасе“, отвъд Перник, даже оттатък границата на „Страната с най-стабилната банкова система“. Натам всичко си е същото – концентрацията на Голфовете си се запазва, само годината на производство и лъскавостта им расте.

Оказва се, че при скоро проведена анкета между англичаните, най-желаният от тях автомобил е VW. Следват BMW и Аudi – ни помен от исконно Британските марки като Rover, Aston Martin и прочие.

Почесват се англичаните и се чудят „Къде сбъркахме?!“. От един от най-големите производители на автомобили през 50-те, самозабравилата се Британска империя се превръща в един от най-крупните вносители на немски автомобили през XXI век. През това време Германия (или поне тази част от нея, имала щастието да няма нищо общо с така креативната и до ден днешен мадър Russia) от най-големия кратер в Европа се превръща в автомобилен износител номер 1.

Audi, BMW, Mercedes и VW бълват шедьовър след шедьовър и създават гръбнака на днешната огромна немска икономика. За няколко десетилетия „Немското икономическо чудо“ се възползва максимално от всичко, до което има достъп, докато накрая повежда останалата Европа с няколко обиколки (ама дълги обиколки, като на Nurburgring дълги).

За да бъдат нещата безнадеждно печални за Британците, междувременно немците изкупуват техните позакъсали марки и заводи – Rover, Mini, Bentley, Rolls Royce и ги преобразяват по немски, доказвайки, че проблемите нямат общо с географската локация.

Причините за казаното дотук, разбира се, представляват интересен и разнороден микс. От история и политика, през психология, дисциплина, организация, аутобани, Kraftwerk, световното по футбол, маркетингът, инженерната мисъл и нестихващо желание за усъвършенстване на технологиите или „Vorsprung durch Technik“, както казват от Audi, демек – „Прогрес чрез технолигии“.

Цялата тема е много интересна и е страхотно развита и представена в документалния филм „Das Auto: The Germans, Their Cars and Us“ на BBC:

В kolibka.com, естествено, го има и на български за тези, на които им се четат субтитри. Препоръчвам ви филма горещо,тъй като ме впечатли дълбоко и ми хареса как е направен. Ще се радвам да споделите и вашето мнение!

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

«