Автоматизираната Toyota

Автоматизираната Toyota

“В трафика на София, ако не можеш да псуваш, ще умреш от сърце” – така ми каза един мой приятел, когато преди години тъкмо бях станал шофьор. И сигурно е бил прав – на всеки понякога му прелива чашата и си отпуска душата на воля. В тези моменти на отсрещния не му е нужен специализиран курс по разчитане на говор от устни, за да разгадае какво му изпращаме с така експресивната си физиономия. С други думи, повечето от нас, потопени в трафика на милата ни столицата, рано или късно се превръщат в някаква налудничава смесица между Шумахер и Стоичков.

И ето тук идва ролята на Google. Световният интернет гигант, с огромните си приходи и съответните им възможности, се залавя да революционализира автомобилния сектор. И не с друго, а с роботизиран автомобил, който шофира сам – разпознава улици и препятствия, завива, ускорява, спира. При това доста добре. Долните два видеоклипа ще ви дадат по-добра представа от описанията ми, за това най-добре ги прегледайте, а след това ще поразсъжвам над всичко това, без да пропусна да се превърна в олицетворение на всемирния скепсис.

Поглед отвътре:

Поглед отвън:

Е, изглежда за вас остава само да се возите… и да скимтите тихо, опитвайки се да не чувате как гумите остават по асфалта, докато се чудите за какво да се хванете. И въпреки, че роботът очевидно умее да кара като абсолютен задник, смятам, че приложението му в България ще бъде възпрепятствано от редица труднорешими казуси.

Някога Кембълът казваше, че България е единственото място на света, където скоростта на звука е по-голяма от тази на светлината – само така можело да се обясни феноменът, че обикновено първо чуваш клаксон, а чак след това светва жълтото.

Но да оставим времево-пространствените аномалии на Google – да кажем, че ще се справят с това… Кажете ми – един робот, който не умее да паркира на тротоара, дава редовно мигач, изпреварва само от ляво и тръгва само на зелено не е ли, меко казано, обречен на унищожение на нашите ширини?

Освен това, специално за Източна Европа ще е крайно необходима разработката на специална версия, която позволява на компютъра да преценява размера и цвета на колите. В крайна сметка автоматичния шофьор ще трябва да бъде научен на комплексни правила като това, че “черното БМВ” има предимство пред сребристото, което от своя страна има предимство пред останалите цветове. Също седма серия има предимство пред петица, петица пред тройка, тройка пред единица и всичко това зависи и от годината на производство и това до колко е измита колата и точно колко са затъмнени стъклата. Вкарайте и другите марки и модели, сложете и “връзкарските” регистрационни номера и ще видите, че си става доста сложен алгоритъм.  Създаването на най-добрата интернет търсачка не се опъна на Google, но това…

Представям си специалната, още по-агресивна, спортна версия. С вграден радар-детектор. С нея повече никога няма да бъдете хванати от катаджии, след като отзад ви е “подпрял” Голф двойка, докато сте изпреварвали в насрещното с 220.

Мисля си, че с робот можеш да пресъздадеш шофьор, но тарикатлъкът изисква нещо повече… специално вещество, някаква съставка, правеща тариката – тарикат. Не знам какво е точно, но ще го нарека “Тарикат?н”. А ако Google открият тайнствената формула на Тарикат?на, светът, барабар с цял Перник, ще бъде техен. Или по-точно – на техните роботи.

И накрая, няколко сериозни думи. Наистина се надявам Google да успеят в това начинание. Толкова много невинни хора загиват по пътищата, че не вярвам да има нормален човек, който да не стиска палци до посиняване нещо да доведе до генерална промяна. Повече по темата можете да видите от официалното изявление на Google и статиите, които водят към него тук. Надявам се да ви е било интересно и да сте научили нещо ново. Карайте внимателно, ползвайте мигачите и кълнете умерено!

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »