Протестиращи, обградили парламента в Кайро на 25.01.2011

В началото бе… Facebook

Всеки вече е чул малко или много за събитията, които разтърсват в момента Египет. Вдъхновени от развитието на нещата  в Тунис, хората в Египет се обединиха и поискаха да свалят диктатурата на Хосни Мубарак, който е президент на страната от вече… 30 години.

Тук нещата, обаче, обещаваха да са доста по-сложни. Египет разполага с добре въоръжени и тренирани полицейски сили. Всъщност, основните кариерни пътища за огромна част от египетските мъже представляват служба в полицията или служба в армията. От друга страна дисидентите в тази страна от десетилетия насам биват системно преследвани и затваряни, което прави организацията на протести изключително трудно начинание.

До сега всичко изглеждаше непоклатимо, но господин Мубарак пропусна един важен момент. Вече не е 1981 година, хората имат достъп до Интернет и могат да комуникират помежду си много по-лесно. Когато новините по телевизията редовно включват думите “wikileaks”, ”google” и “facebook”, си длъжен да си дадеш сметка, че се намираш в началото на един много по-различен свят. Свят, който ще те изхвърли, ако не се съобразиш с неговите нови канони. В този ред на мисли не е никаква изненада, че египетската революция започна от една Facebook група (и, НЕ, не става дума за групата “Най мразим селски пръчки и леопардови щампи“).

И така, ето, че стотици хиляди египтяни излязоха да протестират организирано по улици и площади и нещата бързо започнаха да излизат извън контрол.

Реакции

Реакцията на разклатения режим  бе безпрецедентна – спиране на достъпа до Интернет, 3G и SMS услуги на национално ниво, с цел да се ограничи комуникацията на революционерите.

Журналист на катарската телевизия Ал Джазира заяви, че е получил няколко обаждания от доктори в основни Египетски болници, които са информирали, че властите са ги инструктирали да не записват загиналите от куршуми. Слуховете се потвърдиха, след като полицията започна да използва и бойни патрони. От друга стана армията остана неутрална и дори, по-скоро, показа подкрепа за протестиращите.

По-късно наглостта на Мубарак достигна неподозирани размери, след като той обяви, че все пак ще смени правителството, но самият той няма да се оттегли „тъй като е обещал на хората промени и иска да ги изпълни“. Това само настърви демонстрантите.

Естествено и Wikileaks не пропуснаха да се намесят в събитията, изливайки огромно количество дипломатическа комуникация на САЩ с Египет, от която стана ясно, че Америка изглежда има ползотворни взаимоотношения с Египет, което обяснява и сравнително спокойната реакция на Барак Обама към случващото се.

Според медиите много от семействата са вече на ръба и имат проблеми с осигуряването на храна след последните няколко дни. Развитието на нещата от тук нататък, изглежда зависи от това как ще действат полицията и армията.

Хората

Да се каже, че хората в Египет живеят бедно би било изключително подценяване на фактите. Милион думи не могат да заменят една снимка, но тук има едно изключително силно видео, което в последните няколко дни се превърна в емблема на египетската революция и определено си заслужава да го видите, ако още не сте:

Думите на човека от 0:45 отиват директно в историята. На български биха звучали така:

„Няма да ни накарат да замълчим. Независимо дали си Християнин, Мюсюлманин или атеист, ще си искаш проклетите права! И ние ще си ги вземем по един или друг начин. Никога няма да ни накарат да замълчим!“

Очевидно в Египет нарушаването на основни човешки права е норма и е време от тази диктатура да остане само неприятен спомен. Силно се надявам, че революцията ще донесе на този народ една истинска промяна без повече жертви.

Надявам се да ви е било интересно и  да сте научили нещо ново. Тази тема измести ревюто на “Механикът” по приоритет, но и то ще дойде през тази седмица, така че навъртайте се наоколо.

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »