Салвадор Дали

Салвадор Дали

Преди вече повече от 10 години учех в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. Въпреки това, в никакъв случай не мога да кажа, че съм се научил да рисувам кой знае колко добре. По-скоро успях да разбера основните практически аксиоми на перспективата, смесването на цветовете, светлосенките, както и интересните особености на човешкото лице. При всяко положение, обаче, този период в живота ми изигра определена роля, създавайки в мен усещане за респект към творците на изкуство. От собствен опит знам, че не е лесно да създадеш “от нищо, нещо”. А да дадеш душа и послание на това нещо, да създадеш магията, която кара хората да го преживеят, е изключително постижение, което далеч не се отдава на всеки.

В този ред на мисли, реших да ви запозная с моя любим художник и да ви кажа за две изложби на негови творби, които текат в момента.

Някои го обичат, други го ненавиждат. За едни той е абсолютен гений, за други – поредната комерсиална поп-звезда, а за трети той е просто един луд. Истината не обича да е очевидна и универсална, за това всеки трябва да я открие за себе си. Това е моята интерпретация…

Роден в Каталония, през 1904 година, в ранните си години Салвадор Дали е повлиян от импресионизма и кубизма. По-късно, обаче, той се превръща в икона на сюрреализма, изменяйки до голяма степен неговото първоначално значение и разбиране.

Сюрреализмът бил ново, революционно течение в изкуството през 20-те години на XX-ти век. Негов основоположник е Андре Бретон – френски писател и поет.  Последователите на това направление вярвали, че разумът и рационалното мислене пречат на истинската креативност, която се намира в подсъзнанието. Психичният автоматизъм при писане и рисуване, без замисляне, бил революционният метод на това течение.

За своя сюрреалистичен период, самият Салвадор Дали, пък бил силно повлиян от идеите на Фройд, че подсъзнателното е основното, че това, което човек сънува, представлява истинската му същност, истинските му желания и копнежи. През останалото време разумът се бори с подсъзнанието и го спира да излезе наяве.

За разлика от “автоматичното” рисуване, стилът на Дали има много повече мисъл, а в картините всеки елемент крие дълбока символика. Картините му са невероятни и без човек да разбира символите, но когато знаеш за какво става дума, става наистина интересно – всяка картина е пъзел, загадка, която постепенно можеш да разплетеш. А когато го направиш, често главата ти бива отнесена от гениалността на автора. Символите са десетки и няма да ви ги разкривам всичките, но ето един любопитен пример за загрявка… Известните “Течни часовници”, не символизират това, че “времето тече неумолимо”, а точно обратното – безсилието на времето в света на подсъзнателното.

Дали е натурален ексцентрик, но действително, с времето той става и все по-комерсиален. Сюрреалистите започват да го отричат, а самият Бретон, започва кампания срещу него (до някъде повлияна и от различия в политическите разбирания).

Има период, през който в САЩ, великият художник сключва “договори” със свои платежоспособни почитатели (колекционери), според които той се задължава да рисува определен брой картини за тях, в замяна на издръжка за него и съпругата му, Гала, за даден период от време.

В друг момент Дали открива, че по-големите произведения се продават по-скъпо и започва да рисува огромни платна – например The Discovery of America by Christopher Columbus – 410x284cm (за сравнение “Persistence of Memory” – една от най-известните му по-ранни картини е на платно с размери едва 24×33 см!).

Говори се, че и дългите описателни имена на картини, като например на любимата ми, “Една секунда преди събуждане от сън, предизвикано от полета на пчела около нар” (“One Second Before Awakening from a Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate”), също са комерсиален трик, целящ привличане на вниманието. Един вид Search Engine Optimization, още преди да съществува интернет! Гениално, нали?

Така или иначе, според мен, изкуството на Дали ни най-малко не страда от комерсиалната нотка и си заслужава вашето внимание. За мен той е изключителен и мога да пиша за него и цял ден, но спирам до тук. От една страна защото Дали не може да бъде обхванат само в една статия, от друга страна, защото всеки трябва да го открие сам за себе си.

The Essential Salvador Dali

The Essential Salvador Dali

В случай, че ви е станало интересно и искате да прочетете още ето моето предложение: Тази малка, тънка книжка, хронологична и кратка, включва съкратена автобиография на Дали и значимите произведения, разнищени с всичките им символики. Препоръчвам я горещо на всеки, който иска да се обогати, но няма време за нищо по-значително като материал. Книжлето се чете светкавично бързо и е написано завладяващо. Самата автобиография на твореца е изключително пъстра и интресна.

Ако пък искате да се докоснете до творчеството на Салвадор Дали, без да се налага да пътувате до Испания или Флорида, в момента (до 15.01.2011 г.) тече ретроспективна изложба на графични творби на Дали в музейната галерия за модерно изкуство в София. Успоредно с нея (отново до 15.01), в Националната Галерия за чуждестранно изкуство е изложена серията “Божествена комедия”, която за мен бе по-впечатляваща, тъй като показва добре познатия стил на твореца, пречупен през призмата на класическото – Дантевият ад.

Надявам се да ви е било интересно и да сте научили нещо ново. Дано има и такива, чиито интерес е бил събуден от статията. Както винаги, ще се радвам на мненията ви в коментарите! И така, вие харесвате ли Дали?

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »