Преди няколко дни Теди Москов бил поканен в сутрешния блок на bTV, за да говори за новия си спектакъл „Възгледите на един пън“. На въпроса на водещите „Как един човек може да се превърне в пън?“, той отговорил директно – „Много лесно – като гледа по цял ден bTV”.

Моите наблюдения до голяма степен съвпадат с това изказване:

  • Телевизията бавно, но сигурно превръща хората в депресирани пънове. Новините ни заливат с гадости, над които нямаме контрол. Положителните неща се игнорират… явно някой има интерес да е така.
  • В същото време интернет е чудесна алтернатива на телевизията – почти всичко, което би могло да ви интересува е достъпно под една или друга форма онлайн. (Без предаването на Васа Ганчева и „Бразди“. Предполагам, че и двамата им зрителя в момента са много разочаровани, но това е положението) И всичко това, без ултра-противната леля Мария да ви разказва за нейното пране през 30% от времето.

Ето защо в тази статия ви предлагам нещо различно…

Става дума за TED – сигурно на много от вас им звучи познато. За останалите – TED (идва от Technology, Entertainment, Design) е частна американска фондация с нестопанска цел. Тя е изключително известна с организацията на конференции (TED Talks), на които най-великите умове на времето ни се събират, за да споделят своите идеи със света. Освен в САЩ, се провеждат и локални конференции и в други точки на света. Дори тази година имаше такава в София – с български лектори. Най-интересните лекции се качват в интернет – кратки са и често дори са с приличен превод на български. Можете да ги намерите на  сайта на фондацията, подредени по тематики.

Във видеото, което искам да споделя с вас, един брилянтен индийски изобретател (Pranav Mistry)  разказва за своите постижения в областта на технологиите, свъзрани с тъй наречената “подобрена реалност” – пренасянето на информацията от и върху обектите в ежедневието ни.

Материалът започва със сравнително нормални неща – дигитализация на информацията от ежедневните обекти в посока компютър. Към края, обаче, челюстите ви несъмнено ще опират в пода, тъй като ще видите уникални новости, които са вече реалност и на всичкото отгоре са постигнати на символична цена. Става дума зa интерфейсът “SixthSense”, който “подобрява” заобикаляащата ви среда и може да го носите навсякъде със себе си.

Така че слагайте лигавниците и вижте за какво иде реч! Аз бях невероятно впечатлен – споделям го с вас, защото мисля, че  си заслужава няколкото минути:

Е, добре дошли в бъдещето! Надявам се да ви е било приятно и да сте научили нещо ново!

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »