Всеки от нас носи със себе си по един компютър. Не, нямам предвид телефона ви – в сравнение с това, за което говоря, той е просто едно лъскаво мобилно сметало. Става дума за нещо, представляващо мощна и супер-изтънчена смесица от хардуер и софтуер.

Наричаме го мозък. И все още не знаем достатъчно за него. Да, ние сме парадоксални същества – опитваме да създадем перфектен изкуствен интелект преди да сме разбрали напълно естествения.

Така или иначе, опитите ни да разберем работата на мозъка са довели до не едно и две интересни открития и заключения. Тук ще прочетете само за няколко от тях. Обещавам да е интересно.

Вкус + обоняние

Преди доста време гледах научнопопулярен филм, в който демонстрираха връзката между усещането за вкус и обонянието. Оказа се, че ако обонянието на човек се наруши, той трудно може да прави разлика между отделните вкусове. Например, ако разрежете един картоф и една ябълка и допрете език последователно до всеки резен, докато сте със затворени очи и сте запушили носа си, няма да можете да ги различите и да кажете със сигурност кое какво е (… а ако през това време пържите яйца с едната ръка, докато скачате на ластик, вероятно няма да можете да различите и френски ключ от борова шишарка… с други думи – официално извинявам се за дългото изречение).

Слух + зрение

Първоначалната причината да започна да пиша тази статия е, че вчера попаднах на една интересна илюзия, позната още като “McGurk ефект”. Тя демонстрира как мозъкът обработва и анализира информацията от слуха и зрението. Вижте видеото:

През цялото време професорът изрича една и съща сричка, но очите ни влиаят на чутото и то варира непрестанно между “ба” и “фа”, в зависимост от позицията на устните, в момента на изговаряне. Илюзията е наистина невероятна. За мен най-впечатляваща е частта, когато паралелно са показани двата начина на изговаряне – ако все още не сте го направили, пробвайте на всяко изговаряне да премествате очите си. Получава се: “ба фа ба фа…”. Странно, нали?

Изобретението

Поуката от казаното и видяното до тук е, че сетивата действат в комбинация и си влиаят постоянно. Всичко това освен любопитно и забавно е и полезно. Благодарение на изследванията в тази област, хората с нарушени сетива могат да получат шанс за по-добър живот.

Добър пример в тази посока е устройството, позволяващо виртуално зрение “Brainport Vision”. То използва камера и превежда заснетото в кодирани електрически сигнали, които на свой ред се подават чрез специална пластина на езика на сляп човек. Мозъкът разчита сигналите от езика и пациентът започва да вижда. Естествено, за всичко са нужни тренировки. Но важното е, че тези хора получават помощ и шанс да виждат. Видеото е страхотно, а изобретението е наистина гениално:

Е, това беше от моя суперкомпютър – ще се радвам на коментари от вашите! Надявам се да ви е било интересно и да сте научили нещо ново.

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »