The Town е филм, който спокойно можеше да се казва “Трилърът на Бен Афлек” – той е сценарист и режисьор и между другото, той играе в главната роля. Този филм е особен – сигурен съм, че голяма част от него ще ви хареса, но определено има и какво да ви подразни. Още в началото ще кажа, че ако ви се гледа нещо като екшън-фантастика-комедия за банкови обири – този филм не е за вас. По-добре си пуснете пак “Бандата на Оушън”. В “The town” нещата са представени доста по-реалистично и изцяло на друго ниво.

Историята тук се развива в Charlestown – квартал на Бостън, известен с огромното количество банкови грабежи. Там това занимание се е превърнало, едва ли не, в основен поминък и занаятът се предава от баща на син от поколения, определяйки съдбите на цели фамилии. Е, за такава една бандо-фамилия става дума във филма…

Историята е драматична и с добро количество впечатляващ екшън. В цялото нещо някак е вплетена и любовна нишка. Според мен – нескопосано, но за това, в края на статията – там са негативите.

Филмът завладява със страхотни екшън сцени – огромен съспенс, невероятно заснемане – на моменти се чудех къде ми е автоматът, докато седя на ръба на седалката, обмисляйки трескаво вариантите за измъкване. Екшънът в този филм определено ще ви разтърси и ще ви държи под напрежение.

Играта на актьорите е забележителна, в това отношение нямаше нищо разочароващо. Дори подозирам, че и Бен Афлек този път няма да бъде номиниран за “Златна малинка”. Достойна за отбелязване е играта Джон Хам (мой любим актьор, познат на някои като Дон Дрейпър от “Момчетата от Медисън”), който тук играе основния FBI-чичко. Той успява (донякъде и благодарение на сценария) перфектно да представи образ, който така съчетава позитивни и негативни страни, че на края се чудиш харесваш ли го или не. Всъщност, така и би трябвало да бъде във филм, в който главни герои са бандитите. Освен това Джон Хам спомага да се възстанови нивото на мъжественост във филма, занижено безпощадно от главния актьор.

Хуморът във филма, разбираемо, не се появява много често, но от време на време ще бъдете свидетели на страхотно иронични диалози, които няма начин да не ви накарат да се засмеете на глас, изпитвайки лека вина.

Няколко са нещата, които, според мен, куцат в този филм.

От една страна няма нищо, кой знае колко неочаквано като развитие на историята. Като изключим отделните мини-завръзки в екшън сцените, основният сюжет е относително предвидим. Филмът залага най-вече на напрежението и драмата в отделните сцени.

Сценарият се движи някак сухо и шаблонно… в крайна сметка донякъде имаш чувството, че си видял точките в прилежно номерирания план-сценарии на Бен Афлек.

Любовната история е по-сълзлива и изтъркана от нужното. Как да ви го обясня… Представете си следното – гледате си вие готин екшън-трилър, а изведнъж някъде в далечината чувате как Слави Трифонов пее “За крадец не ставаш сине, ти си будала…”. И това на равномерни периоди през целия филм. Да, обичта между лошите и добрите в този филм е толкова досадна. В един момент всичко това втръсва и ти се иска тези сцени да минават колкото е възможно по-бързо, за да се наслаждаваш на наистина добрия екшън, който можеше да гледаш през това време.

Като изключим и една безобразно посредствена, скучна и абсолютно ненужна секс-сцена някъде в началото на филма, лошите страни се изчерпват.

Филмът идва от САЩ с изключително позитивна критика и огромен рейтинг – 9-9,5/10. Смятам, че причината е пълната липса на адекватни заглавия в жанра през този сезон. Въпреки споменатите негативи, на мен филмът ми допадна много, но лично аз бих го оценил на 6-6,5/10. Смятам, че филмът наистина си заслужава гледането (може би не на кино… ако имаше нещо по-добро за гледане), но игнорирайте рейтинга и не очаквайте някакви чудеса, гениалност или перфектност. Екшънът и драмата в този филм, компенсират негативните страни.

Трейлърът:

Пожелавам ви приятно гледане и ще се радвам да споделите вашето мнение за филма!

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »