Helvetica (2007), Objectified (2009)

Helvetica (2007), Objectified (2009)

Въпреки, че винаги съм се възприемал като хибридно животно (наивно вярвам, че имам основен усет за правилен и използваем дизайн, т.е. спазвам правилото “ако не предизвиква епилептични припадъци, значи е добре”), смятам, че за момента се числя много повече към разработчиците. Може би поради тази причина изпитвам любопитство към работата на дизайнерите – ще ми се да разбирам тяхното мислене. С времето започнах да търся информация по темата, а респектът ми към тяхната работа се увеличи сериозно.

Всъщност, конфликтът разработчици – дизайнери при създаването на софтуерни продукти не е вчерашен. Като се замисли човек и двете страни имат еднакви интереси – да доставят по-качествени, използваеми и полезни продукти заедно. Често, обаче, се получават търкания между тези две групи и нещата не вървят гладко. Може би е така, защото това са хора от два различни свята – едните са обладани от търсене на определена визия и преследване на субективното усещане за красота, докато другите прекарват десетки часове, създавайки функционалност чрез логичната част от мозъците си.

Миналата седмица, когато бях на DevReach, Scott Stanfield от Vertigo отвори конференцията със страхотна лекция на тема “The Future of UX (User Experence) Technology”. В нея той препоръча на разработчиците два документални филма, които, според него, си заслужват гледането, ако искаме поне малко да разберем как разсъждават дизайнерите и как самите ние да създаваме по-добри продукти… Е, аз ги изгледах и реших, че наистина си заслужава да разкажа накратко впечатленията си от тях.

Objectified

Гениалният дизайн, в крайна сметка, се свежда до простите неща. Но това не означава, че той винаги е лесен за постигане. Да откриеш първи най-простото решение често се оказва нещо много трудно, изискващо огромно желание и ресурси.

Основната тема в Objectified е ролята на индустриалния дизайн в нашето ежедневие. Този филм ще ви допадне, ако някога ви е било любопитно да знаете кои са хората, отговорни за неостаряващия дизайн на ежедневните неща. Дизайнът, който е толкова добър, че отдавна се е превърнал в нещо естествено и вече го възприемаме за даденост, която едва ли би могла да бъде подобрена.

Във филма участват няколко известни (и не толкова известни за мен) дизайнери. Блестящият британски дизайнер Jonathan Ive (Apple) разказва за своята мания по отношение на дизайна. Не е пропуснат и източника на неговото вдъхновение – титанът на немския индустриален дизайн Dieter Rams – човекът-дизайн в Braun. Той е и авторът на десетте правила на дизайна, които са изложени във филма и които, според мен, трябва да бъдат чути и разбрани от всеки, който има дори и нищожна вероятност някога някъде да създава потребителски продукт. Приносът на Rams за индустриалния дизайн като цяло е наистина зашеметяващ. Ето защо за него смятам да напиша нещо по-задълбочено в обозримо бъдеще, а сега спирам до тук.

С думи прости – филмът си заслужава времето ви провече дори и от “Листопад”. Трейлърът е отдолу.

Helvetica

Дизайнерите са обсебени относно шрифтовете. По-точно, казано на техния език,  относно празнината (whitespace-a) около тях.

Голяма част от тях смятат, че ако искаш да напишеш думата „куче”, не е нужно тя да „лае” от листа. Други пък твърдят, че шрифтът трябва да се ползва като изразно средство, доколкото това е възможно. За едно, обаче, всички са единодушни – Comic sans e дело на злите сили.

Това е един филм за шрифтa, който за някои дизайнери символизира неутралност, за други скука и прекалена корпоративност. Шрифтът, който буквално е навсякъде около нас, шрифтът, който просто „пасва” – Helvetica. Филмът разглежда предпоставките и историята около възникването на Helvetica, неговото превръщане в емблема на модернизма, ненавистта към него от постмодернистите и триумфалното му завръщане в наши дни.

Дори и да не гледате филма запомнете един съвет от него – ако трябва да направите флаер и нямате идея как да стане, просто вземете Helvetica Bold и напишете каквото е нужно – ще изглежда достатъчно добре.

За домашно, научете какви са разликите между Helvetica и взаимствания от него Arial. Това е още нещо, с което можете да сваляте мацки!

Трейлър:

Финални думи

И двата филма са на един и същи продуцент и режисьор (Gary Hustwit), и двата филма са съдържателни, въздействащи и интересни. Говори се, че има и трети филм, по който се работи. Не е ясно точно кога той ще завърши трилогията, а и тематиката е все още неуточенена, т.е. нищо не е сигурно… освен, че искам да го гледам.

Приятно гледане и на вас!

П.П. Интересно ми е да прочета мненията ви по темата, критики, както и да прочета впечатленията ви от филмите, ако съм ви убедил да ги гледате. Така че, ако ви засърбят ръцете да напишете нещо, не се стеснявайте!

Хареса ли ти тази статия? Сподели я:

« »